sobota, 19 maja 2018
tofurnik truskawkowo waniliowy
Kolejny tofurnik :)
Uwielbiam je robić gdyż naprawdę nie wymagają dużego nakładu czasu ,nie pieczemy i smakuja jak prawdziwy sernik ....
Robię je już na przysłowiowe oko ;)
Potrzeba na masę :
2 kostki tofu
puszka mleczka kokosowego ( schłodzone minimum 1 dzień w lodówce )
wanilia ( ilość 'wedle uznania )
50 ml syrop klonowy
sok i skórka z jednej cytryny ( wcześniej wyparzone we wrzątku )
4 łyżki z brzuszkiem oleju kokosowego
truskawki ( około 15 sztuk )
Bakaliowy spód :
Garść daktyli ( suszonych )
100 gram wiórków kokosowych
garść fig
Wszystko zmielić na masę i wyłożyć nią formę .
Dać na kilka minut do lodówki aby zesztywniała .
Wykonanie masy :
Wszystkie składniki prócz truskawek wkładamy do miksera i blendujey do uzyskania gładkiej masy .
Musi powstać aksamitna ,gładka masa tj ser na sernik... ;)
Na wcześniej zrobiony spód wylewamy masę i wkładamy w nią kawałeczki truskawek...tyle ile tylko masz ochotę ,ja dodałam ich naprawdę dużo gdyż świetnie smakują w połączeniu z pozostałymi składnikami ;)
Masę wkładamy do zamrażarki na około 1 h
Po wyjęciu sprawdzamy czy masa stężała i możemy udekorować nasz serniczek pozostałymi truskawkami lub czym tylko chcemy .
Na zdrowie ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz