kr贸wki w艂asnej produkcji 馃構馃構馃構馃構
SK艁ADNIKI:
2 szkl. erytrytolu
2 szkl.mleka ry偶owego
1 szkl. sta艂ej cz臋艣ci z mleka kokosowego
1 szkl. g艂adkiego mas艂a orzechowego
2 艂y偶ki mleka kokosowego w proszku
1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
erytrol i mleko (p艂ynne oraz w proszku) umieszczamy w garnku o grubym( u mnie by艂a to patelnia ) dnie i gotujemy na 艣rednim ogniu przez kilkana艣cie minut, do momentu a偶 ca艂o艣膰 zg臋stnieje i b臋dzie przypomina艂o w konsystencji mleko skondensowane.
Garnek zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy do niego mas艂o orzechowe oraz sta艂膮 cz臋艣膰 mleczka kokosowego, ca艂y czas mieszaj膮c.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie dajemy na gaz .Gotujemy na 艣rednim ogniu, ca艂y czas intensywnie mieszaj膮c do momentu, a偶 ca艂o艣膰 b臋dzie g臋sta i kremowa - przypominaj膮ca mas臋 kr贸wkow膮.
Gor膮c膮 mas臋 przelewamy do szklanego naczynia. Po wystygni臋ciu szczelnie przykrywamy foli膮 i przek艂adamy do lod贸wki ( u mnie pos艂u偶y艂 mi balkon -przecie偶 mamy zim臋 )
Z zastygni臋tej masy przy pomocy d艂oni i no偶yka formujemy prostok膮tne cuksy , kt贸re zwijamy w papier do pieczenia .
Kr贸wki umieszczamy w lod贸wce lub zamra偶arce i tam je przechowujemy.
Ps rady -je艣li lubicie bardzo s艂odkie to zosta艅cie przy tej ilo艣ci cukru ... dla mnie s膮 przesadnie s艂odkie dlatego te偶 przy nast臋pnych zmniejsz臋 porcj臋 przynajmniej o po艂ow臋 ;)
Mleko da艂am ry偶owe ,kt贸re zawiera wi臋cej wody i redukowa艂o mi si臋 znacznie d艂u偶ej ...mo偶ecie u偶y膰 np sojowe -powinno by膰 lepsze ;) je艣li chodzi o bawienie si臋 no偶em i formowanie r臋cznie to my艣l臋,偶e r贸wnie dobrze sprawdz膮 si臋 silikonowe pojemniczki np na l贸d ,prostok膮ty - silikonowo -plastikowe :)
Kr贸wki nie s膮 ci膮gutki,bardziej kruche ale smaczne
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz