środa, 20 czerwca 2018
tofurnik jagodowy
Tofurnik jagodowy :)
W sezonie jagody dziadowsko drogie ale uważam,że warto je włączyć w swoje menu :D
Już dawno nie robiłam nic słodkiego ,a że mam nadmiar tofu to postanowiłam połączyć te dwa składniki ,które w rezultacie dały naprawdę świetny smak !
Robi się go jak każdego tofurnika ...mega szybko i prosto !
robiony na oko ,w zasadzie bym powiedziała byle jak ...a wtedy właśnie wychodzi jak powinien ...idealnie !
to do dzieła ;)
Potrzeba :
Spód :
-100 g daktyli
-100 gram moreli
-100 gram wiórków kokosowych
Zmielić na gładką masę ,którą później wykładamy do formy. Do lodówki na kilka chwil lub krócej do zamrażarki jeśli nam się spieszy .
Masa serowa :
- mleczko kokosowe ( 1 puszka schłodzonego najlepiej )
-3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
-0,5 litra jagód(połowa do masy, a drugą połowę do dekoracji )
-syrop klonowy (ilość wedle uznania )
-360 gram tofu
Wszystko blendujemy na mega gładką masę i wylewamy na spód,dodałam resztę
Wierzch dekorujemy wedle gustu ...u mnie są to jagódki ,malinki i granat posypane również orzeszki pini oraz gorzka czekolada .
W prostocie siła !
Jemy bez wyrzutów ...zdrowe i pyszne !
smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A ile mniej wiecej syropu?
OdpowiedzUsuńradzę na początek nalać np 30 ml i spróbować masę ,jeśli będzie mało dolewać po troszku więcej i dalej próbować aż znajdziesz swoją słodkość ;)
UsuńA czy ten syrop można czymś zamienić? Czy to klucz. Bo ja zrobiłam ale z miodem i kompletnie mi się nie zsiadlo. Masa się wylewa .
OdpowiedzUsuńwitaj ,hmmm nie syrop to nie klucz ...tutaj główną rolę odgrywa mleczko kokosowe i olej kokosowe gdyż to one właśnie wiążą masę ze sobą ...a jakie mleczko kokosowe użyłaś?? kurcze aż dziwne ,że nie wyszło .... moje wyszło bardzo zbite ...
Usuń