Pierwszy raz się z nim spotkałam ,przybyły aż z Francji do mnie od Rodziny mojego Szwagra ( Kinga dziękuję bardzo ! ) ... :)
Tam jest bardziej znany niż u Nas stąd pewnie dla większości z WAS to jest nowość ...nie przejmujcie się -dla mnie też ...
Smak ...hmmm ...można go porównać do młodego wina lub szampana ,gazowanej lemoniady ...dla mnie pyszny ...w upalne dni można go pić i świetnie się przy tym orzeźwiać :D
To mikroorganizmy – bakterie i drożdże występujące w zbitych koloniach. Szczególne pochodzenie kryształów japońskich nie jest znane. Wiadomo jedynie, że występują w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów.
Kryształy japońskie mają formę kruchych, prawie przezroczystych kryształków. Można je łatwo zgnieść na miazgę i wykorzystać w formie odżywczych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. Kryształy japońskie są zbudowane z dekstranu – polisacharydu złożonego z cząsteczek glukozy. Sama kolonia nie potrzebuje wiele do szczęścia – jedynie wodę i cukier. Symbiotyczne bakterii i drożdży tworzy kefir wodny, który zawiera: dwutlenek węgla, alkohol etylowy i kwas mlekowy.Właściwości zdrowotne kefiru wodnego
- Łagodzi objawy nietolerancji laktozy
- Profilaktycznie przy zakażeniach przewodu pokarmowego (Helicobacter pylori)
- Wspomaga perystaltykę jelit
- Leczy zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia)
- Ochrania i stymuluje system immunologiczny
- Zapobiega i leczy alergie , AZS i astmę
- Prawdopodobnie zapobiega rozwojowi raka jelita grubego
- Wpływa korzystnie na szkliwo, zapobiega próchnicy
- Oczyszcza organizm i chroni przed toksycznym wpływem środowiska
- Stanowi bogactwo witamin (PP, biotyny, B6, kwasu foliowego)
- Wspomaga i łagodzi leczenie trądziku (tonik, woda do przemywania twarzy
Kryształy japońskie – hodowla
Hodowlę kryształów japońskich może prowadzić właściwie każdy – jest ona mało wymagająca i prosta w swoim rozwoju i rozroście. Gotowy kefir wodny z kryształków japońskich smakuje jak delikatny, bezalkoholowy szampan – jednak smak nie każdemu może podejśćKryształy japońskie – hodowla krok po kroku
WAŻNE!!!Otrzymanym starterem z kryształkami należy zająć się OD RAZU PO ICH OTRZYMANIU!Nie może on leżeć dniami lub tygodniami BEZ ZAINTERESOWANIA WŁAŚCICIELA!
Brak pielęgnacji kryształów japońskich skutkuje ich zgniciem i w rezultacie można je wyrzucić do kosza.- Kryształy japońskie umieścić w plastikowym durszlaku.
- Następnie przepłukać je pod strumieniem zimnej wody.
- Umieść kryształy w plastikowym/szklanym, litrowym słoiku.
- Zalej kryształy niewielką ilością ciepłej wody.
- Dodaj ok. 4 łyżek cukru, rozmieszaj do rozpuszczenia się cukru.
- Dopełnij roztwór zimną wodą do 1 litra (to w sumie 4 szklanki wody).
- Do wody dorzuć ok. 6 rodzynek (lub 2 suszone morele lub figi).
- Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką.
- Odstaw słoik w bezpieczne, ciepłe miejsce na 24-48 h.
- Odcedź kryształki na plastikowym durszlaku.
- Gotowy wodny kefir nadaje się do wypicia od razu (świeżość zachowuje do 24 h).
- Powtórzyć wszystkie kroki cyklu (zalać wodą, dodać cukier itd.)
Spostrzeżenia po piciu ??
na pewno oczyszczam jelita i to można zauważyć po wizytach w WC ...
Na początku słyszałam,że można pić do litra na dzień ...oczywiście są też osoby ,które żle znoszą picie tego eliksiru ...stąd obserwujmy siebie !
Ja jestem mega zadowolona i robię go codziennie bo tyle u Nas go schodzi ... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz