środa, 25 kwietnia 2018

mars weganski




Wegański mars ... :D
Zdrowa alternatywa sklepowego batonika ,który niestety ma skład niezbyt zdrowy ...
A przecież tego nie chcemy ;)
Po co się truć jak można zrobić zdrową wersję i jeść bez wyrzutów sumienia wiedząc ,że nie trujemy się :D
Przepis bardzo prosty :
Składniki:
Spód -
szkl masła orzechowego
kilka łyżek słodzidła ( u mnie był to syrop klonowy )
odżywka białkowa wegańska ( z karobem )
niecała szkl mąki kokosowej
2 łyżki karobu bądz kakao

Karmel :
szkl. masła orzechowego
syrop klonowy (ilość wedle uznania ,sprawdzajcie słodycz i sami zdecydujcie jak słodka chcecie uzyskać masę karmelową ).
olej kokosowy -3 łyżki z brzuszkiem (roztopiony )
 Polewa -gorzka czekolada ( wy możecie użyć jakiej chcecie )


Przygotwanie:
Ja użyłam foremek do muffinek silikonowych ale Ty użyj jakie chcesz ;)
Masło orzechowe i słód chwilkę podgrzej na małym ogniu ( chodzi tylko o to ,że będzie lepiej się mieszało z pozostałymi składnikami )
Wymieszaj wszystkie składniki razem ( powinno powstać zwykłe ciasto ,które można ugniatać )
Wyłóż do foremek i włóż na minimum 30 minut do zamrażarki .


Karmel :
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ,wykadamy nim zastygnięty spód i ponownie dajemy do zamrażarki .
Gdy już nam masa ładnie stężeje ,polewamy wcześniej roztopiona czekoladą .
Smak naprawdę nie odbiega od sklepowego ,a chyba lepiej dbać o zdrowie ...
Mamy je jedno !
Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz