środa, 18 kwietnia 2018
bakłażany nadziewane serem i boczkiem w sosie pomidorowym
Bakłażany nadziewane żółtym serem i boczkiem ... :D pycha...
Uwielbiam je ...jest troszkę zabawy z nimi ale uważam ,że warto ... :P
Potrzebujesz :
3 średnie bakłażany ( ilość zależy od WAS bo im więcej bakłażana tym więcej ich wyjdzie )
ser żółty
plastry boczku ( lub innej wędliny )
olej do smażenia
jaja
mąka ryżowa (użyj jakiej chcesz )
Passata pomidorowa lub pomidory z puszki
czosnek
cebula
przyprawy
Przygotowanie :
Bakłażana obierasz ze skórki i kroisz wzdłuż na cienkie plastry
Odkładasz do miski ,solisz i czekasz około 30 minut aż puści wodę .
W tym czasie przygotowujesz miski -osobna na mąkę i jaja ....
Tak jak na schabowe robisz następujące czynności ....
Wpierw bakłażana zamaczasz w jaju później w mące i smażysz z obu stron aż się lekko zarumienią .
Wykładasz na ręcznik papierowy aby olej ściekł z nichi lekko wystygły ...
Po tym czasie dajesz bakłażana na deskę , na nim układasz wędlinę i ser żółty po czym zwijasz i układasz do naczynia żaroodpornego jeden przy drugim ,zalewasz sosem pomidorowym i zapiekasz w 180 -200 stopniach około 40 minut do 1 h ;)
Naprawdę pyszne!
Kto ich nie spróbuje to się najeść nie może ...
Może i Tobie posmakuje ...'
Zachęcam ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz