Daktyle zalewam gorącą wodą aby
zmiękły.
Do malaksera wrzucam szklankę
orzeszków i blenduję drobno.
Dodaję daktyle (wcześniej namoczone ) łyżkę
oleju kokosowego i blenduję razem. Powinna powstać plastyczna
masa.
Masą wykładam tortownicę (u
mnie 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając dłońmi.
Tortownicę wstawiam do lodówki.
Ryż dokładnie przepłukuje wodą.
Zalewam czterema szklankami wody, dodaję 2/3 szklanki daktyli i
gotuję, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
Pod koniec gotowania dodaję masło
orzechowe. Gorący ryż blenduję dokładnie i wykładam na
przygotowany spód .
Na górę wykładam wpierw masę
Karmelową ,która robię z wcześniej zalanych wrzątkiem daktyli i
zmielonych w mikserze .Póżniej wysypuję orzeszki i lekko dociskam
dłonią..To tyle ...naprawdę pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz