środa, 28 marca 2018

snikers



Snikers ' 

Składniki:

  • daktyle 1 szkl. (250 ml) na spód i 2/3 szklanki do masy,którą użyję na wierzch jako carmel.
  • orzeszki ziemne prażone niesolone 1 szkl. (250 ml) na spód + duża garść do posypania
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • ryż biały 1 szklanka (250 ml)
  • masło orzechowe 5 czubatych łyżek
  • mleko roślinne kilka łyżek
  • sól pół łyżeczki na spód i pół łyżeczki do masy
  • słodzidło ( u mnie syrop z agawy ) ilość wedle uznania


Wykonanie:
  1. Daktyle zalewam gorącą wodą aby zmiękły.
  2. Do malaksera wrzucam szklankę orzeszków i blenduję drobno.
  3. Dodaję daktyle (wcześniej namoczone ) łyżkę oleju kokosowego i blenduję razem. Powinna powstać plastyczna masa.
  4. Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając dłońmi. Tortownicę wstawiam do lodówki.
  5. Ryż dokładnie przepłukuje wodą. Zalewam czterema szklankami wody, dodaję 2/3 szklanki daktyli i gotuję, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
  6. Pod koniec gotowania dodaję masło orzechowe. Gorący ryż blenduję dokładnie i wykładam na przygotowany spód .
  7. Na górę wykładam wpierw masę Karmelową ,która robię z wcześniej zalanych wrzątkiem daktyli i zmielonych w mikserze .Póżniej wysypuję orzeszki i lekko dociskam dłonią..To tyle ...naprawdę pycha !
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz