piątek, 30 marca 2018

mazurek weganski




WEGAŃSKI MAZUREK
Bezglutenowy -przepyszny ... ;)
Składniki na ciasto :

-100 g mąki ryżowej
-100 g mąki kukurydzianej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-70g masła klarowanego lub margaryny wege
- 2 łyżki siemienia lnianego
-60 g syropu z agawy
-sól
-woda

Przygotowanie :
Wszystkie składniki spodu dokładnie wymieszałam rękoma ,formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nałożyłam ciasto tak aby w około były wałeczki. przy formie ...wtedy jest miejsce na masę serową ! Piekłam 15 minut w 180 stopniach .Zostaw do wystygnięcia .

Masa serowa z nerkowców :

-0,5 szk. namoczonych  nerkowców ( najlepiej całą noc )
-0,5 puszki mleczka kokosowego
-2 łyżki oleju kokosowego
-50 g syropu klonowego (jasnego )
-wanilia

Karmel z daktyli :
- szkl. suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie około 1 h 
-masło klarowane lub margaryna wege

Namoczone daktyle zblendowałam  razem z masłem na mase karmelową .Nie trzeba dodawać żadnego słodu gdyś daktyle je zastępuje! a co za dużo to nie zdrowo ;)

 Ozdób czym tylko chcesz! ja użyłam pysznych orzechów pekan ,jagód goji i chipsów koko :D
Jestem pewna ,żę Ci właśnie posmakuje !
Zdrowsza wersja mazurka ! na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz