Brownie słodzone daktylami z kawałkami orzechów włoskich ...zamiast mąki zmielone migdały ... z malinkami !
Szybkie bo zaledwie 30 minut i gotowe ;)
składniki :
-70 gram maki z migdałów (lub zmielone migdały )
-170 gram daktyli suszonych
-łyżeczka proszku do pieczenia
-70 gram karobu bądź kakao
-70 ml mleka roślinnego (możesz użyć jakiego chcesz )
-2 jaja
-80 gram orzechów włoskich(drobno posiekanych )
-150 -200 gram malin ( użyłam mrożonych )
-110 gram masła klarowanego (możesz użyć zwykłego )
Masło roztopić i wystudzić -trzymać w osobnej misce ,daktyle zmielić w blenderze na drobne kawałeczki .Dodać do nich mąkę z migdałów ,proszek do pieczenia,kakao,mleko ,jaja,zmiksować aby składniki się połączyły .Dodać masło i ponownie zmiksować ,orzechy i malinki również i wszystko wymieszać ;) powinno powstać dość gęste ciasto ...
Formę wyłożyć papierem do pieczenia ,przełożyć do niej ciasto równo rozprowadzić ,na wierzch wyłożyć malinki lekko wciskając je w ciasto .
Piecz w temperaturze 170 stopniach z termoobiegiem przez około 15 -20 minut ,patyczkiem sprawdzamy cz już jest gotowe .Nie powinno być surowe lecz widocznie oblepione na patyku ciasto,nie pieczemy za długo brownie ...powinno być wilgotne i zakalcowate ;)
To tyle ...jak dla mnie mega słodycz i naprawdę daje niezłego kopa energetycznego !
Polecam zrobić i sprawdzić .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz