sobota, 3 lutego 2018

deser - rafaello z kaszy jaglanej

  Przepisów na Rafaello jest wiele ...
Ja wielbię kokos w każdej postaci i dlatego też robię je w różnych wersjach ;)
Tym razem z kaszy jaglanej ...
Wegańskie ... ;)
Proste ,nie wymagające wiele czasu i doświadczenia  w kuchni ;)
A więc do dzieła ...

składniki :
-300 gram kaszy jaglanej ( suchej )
-120 gram wiórków
-0,5 szklanki orzechów migdałów
-syrop klonowy ( do smaku )
-2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego
-  mleczko kokosowe

Kaszę przepłukać i ugotować według przepisu na mleczku kokosowym ( możesz również ugotować na wodzie, a później dodać mleczka -przykryć  na kilka dobrych minut pokrywką aby mleczko się wchłonęło ) ,ważne aby nie była zbyt rzadka bo kulki się nie zlepia .Dodać 100 gram wiórków ,zmielone siemię lniane ( można użyć chia ),i syrop .Wszystko zmiksować i odstawić by kasza wystygła ,uformować kulki i do środka włożyć orzeszka .Obtoczyć w wiórkach i dać do lodówki na minimum 1 h ;)
 to tyle :D
Dodatki wedle uznania ... :)
U mnie syrop klonowy ,żurawina oraz czekolada :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz