wtorek, 6 lutego 2018

deser muffinki z cukini


Muffinki z cukinii
uwielbiam Ją w każdym wydaniu ,jadłam wiele słodkości z warzyw więc nie zdziwiło mnie ,że w tym wydaniu muffiny również będą przepyszne !
Potrzebujesz :
1 szk mleka ( obojętnie jakie roślinne )
1 łyżka octu jabłkowego
1 szk mąki (bezglutenowej ( Ty użyj jakiej chcesz )
0,5 szk karobu bądź kakao
0,5 szk syropu klonowego lub innego słodzidła
pół cukinii lub jedna mniejsza
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
troszkę ekstraktu z wanilii'
mniej niż połowa szk oleju kokosowego
Krem :
pół szk pure z batatów
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki syropu ( obojętnie jakiego )
karob lub kakao ( ilość dopadujcie do swoich upodobań )
kilka kostek gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao )
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika .Wyjmij dwie miski ,w jednej połącz mleko z octem jabłkowym ,a w drugiej wymieszaj wszystkie suche składniki tj mąka ,karobproszek do pieczenia ,sól .Cukinie zetrzyj na dużych oczkach i dodaj ja do mleka wraz z resztą mokrych składników tj syrop ,ekstrakt .olej kokosowy.
Suche składniki połącz z mokrymi i dobrze wymieszaj .
Przelej do foremek ale nie do pełna gdyż pięknie nam będą rosły .
Piecz około 15 -20 minut w 180 stopniach .
Krem :
świetnie z nim smakują ale nie jest koniecznością go zrobić ponieważ same w sobie są przepyszne !
W garnuszku rozpuść masło orzechowe ,olej kokosowy oraz czekoladę ,kiedy wszystko się rozpuści i połączy zdejmij z gazu.W drugim naczyniu dodaj pure z batatów,karob ,sól i syrop.Gdy masa z garnka wystygnie połącz wszystko i dobrze wymieszaj ,powstanie gęsty krem ,którym udekorujesz muffiny .
Ps a jeśli zostanie Ci masy to żaden problem ,,,świetnie się nada np jako zdrowa nutella do naleśników ,chleba, a nawet samą można zjeść bez niczego .
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz