czwartek, 19 lipca 2018
chlebek gryczany
Chlebek gryczany ... :)
Dla osób ,które nie mogą ,które nie mogą ze swojej diety chcą wyeliminować gluten różnych przyczyn ...
Ja uwielbiam mój chlebek na zakwasie żytnio orkiszowy ale również gryczany lubię i często go piekę :D jest pyszny ,syty i również szybki w zrobieniu !a to przecież najważniejsze bo kto lubi długo siedzieć w kuchni...
a więc potrzebujesz :
około 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej (możesz użyć palonej )
pomidory suszone w oleju ( około 10 sztuk )
oliwki (10 sztuk )
łyżeczka sody oczyszczonej
sól (3 -3 łyżeczki )
olej -około 7 łyżek ( ja użyłam tych z pomidorków suszonych ponieważ bardzo fajnie jest przyprawiony )
Przyprawy tj papryka wędzona,oregano,tymianek (ilość wedle uznania )
Wykonanie :
Kaszę wsyp do miski i zalej wodą tak aby ją przykryło- zostaw na około 12 h ...( wchłonie wodę i zwiększy swoją objętość )
Po tym czasie zmiksuj ją ,pomidorki i oliwki pokrój na mniejsze kawałki dodaj z resztą składników i wszystko dobrze wymieszaj.Formę wyłóż papierem do pieczenia .Włóż chlebek do piekarnika i piecz około 1 h w 180 stopniach ...;)
Wyjmij i wyciągnij z blaszki,najlepiej aby stygł na kratce ... ;)
Smaczny i zdrowy... ;)
Świetnie smakuje gdyż pomidorki i olej z nich nadaje pyszny smak .... :D
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz