Detoks owocowo warzywny... :D
Uważam ,że każdy powinien go zrobić aby oczyścić się z toksyn ,które niestety zatruwają nasz organizm ...nie tylko poprzez jedzenie ( choć w dużym stopniu ono się przyczynia do tego )...
Postanowiłam zrobić sobie takie oczyszczenie i chcę WAM podpowiedzieć czego użyłam aby było łatwiej się zorganizować ;)
Te soki skomponowałam jako posiłki ,które spożyłam w jednym dniu .
Co 3 -4 godziny wypijałam jeden ...Może ciężko w to uwierzyć ale naprawdę można się najeść taką szklanką świeżo wyciśniętych warzyw i owoców oraz różnych przypraw,które pomagają Nam oczyścić się .
Jeśli nie masz wyciskarki wolnoobrotowej to zachęcam do jej zakupu gdyż Ja jestem pod jej mega wrażeniem .Cudeńko!mam tylko żal do siebie ,że tak późno się na jej zakup zdecydowałam ;)
ok dosyć ...przechodzimy do sedna :)
poniżej wypiszę WAM 5 porcji soków :
1) pierwsze śniadanie
Garść szpinaku ,3 plastry ananasa ,1 cytryna ,1 łyżeczka camu camu i 0,5 szkl. wody.
2)Drugie śniadanie
Pęczek pietruszki,kiwi ,mango ,łyżka spiruliny, 0,5 szkl.wody.
3)obiad
3 średniej wielkości Pomidory ,1 papryka czerwona,1 większy banan ,lżeczka jęczmienia młodego sproszkowanego .
4)3 laski selera naciowego,1 pomarańcze, 1 cytryna, około 0,5 łyżeczki imbiru (najlepiej świeży ) i łyżka siemienia lnianego .
5 ) kolacja
Garść szpinaku ,garść salaty( ja użyłam mieszanki ) 1 grejpfrut,łyżeczka chia ,szczypta chili.imbir (opcjonalnie )
Taki zestaw sobie wymyśliłam i muszę WAM powiedzieć,że naprawdę wszystie soki sa mega pyszne i mega ssyte!
Nie sądziłam ,że połączenie niektórych owoców i warzyw będzie takie słodkie i pyszne!
Spróbujcie koniecznie ,a nie pożałujecie !
Mam w planach robić takie detoksy raz na tydzień ,a codziennie wprowadzać minimum jedną porcję tego eliksiru ...samo zdrowie w połączeniu z pysznym sokiem !
Korzystajcie na zdrowie !
(Owoce camu camu pochodzą z ekologicznych drzew Myrciaria dubia rosnących w Amazonii. Są bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych. Owoce camu camu wyróżniają się niezwykle dużą zawartością witaminy C – są jednym z jej najbogatszych źródeł. Zawierają również duże ilości błonnika i przeciwutleniaczy. )
Spirulina to roślina obecnie najbardziej zbadana, obok swojej kuzynki algi Chlorella. W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Spirulina wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Przyjmowana regularnie może odbudować i poprawić nasze zdrowie w sposób bardzo znaczący. Do chwili obecnej istnieje prawie 1200 naukowych artykułów, które oceniają i potwierdzają właściwości Spiruliny.
Młody jęczmień zawdzięcza swój kolor bardzo wysokiej zawartości chlorofilu. Ten tajemniczy składnik wykazuje się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi.
O dobroczynnym działaniu chlorofilu można napisać całą książkę, ze względu na szereg właściwości jakie oferuje. Chlorofil swoją budową zbliżony jest to hemu (barwnika krwi), z tą różnicą, że w centrum układu porfirynowego zawiera magnez, a nie żelazo.
Chlorofilowi przypisuje się zdolności:
Poza tym chlorofil wykazuje działanie antyoksydacyjne, a więc wspomaga usuwanie szkodliwych wolnych rodników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz