Aqafaba -to nic innego jak woda po
ciecierzycy ,fasoli i innych strączkach ,którą zazwyczaj wylewacie
do zlewu ;)
Też do niedawna tak robiłam ...ale
usłyszałam,że można ją naprawdę w świetny sposób wykorzystać
:D
Tak też zrobiłam ...i wiecie co –
jest naprawdę niesamowite,że z niej możemy ubić bitą śmietanę
i zrobić np bezę bądz inne przepyszne słodkości :)
Jednym w moich odkryć z tą cenną
cieczą udało mi się wykombinować ciekawą słodycz i postanowiłam
się z Wami nią podzielić przepisem
Szybki ,prosty sposób na czekoladową
rozkosz nie tylko dla Wegan ;)
Potrzebujesz dosłownie 4 składniki!
Czekoladę gorzką minimum 70 % kakao
aqfaby ( z jednej puszki po ciecierzycy
)
2 -3 łyżki erytrolu ( lub innego cukru )
szczypta soli
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
i zostaw do wystudzenia .
Aqafabę ubijaj mikserem razem z solą
na śnieżna kremową masę ,jak już się Wam pięknie ubije dodawaj
po łyżeczce cukru (najlepiej jak wcześniej go zmielisz na puder )
.
Do ubitej piany dodaj powoli
rozpuszczoną czekoladę i delikatnie -naprawdę delikatnie wymieszaj
wszystko razem do całkowitego połączenia .
Gotową masę przelałam do foremek na
muffiny i włożyłam do zamrażarki na minimum 1 -1,5 h do aby
lekko zamarzły bo mogłam je wtedy bez problemu wyjąć z foremek!
Wy możecie od razu wlać je do np
słoiczków bądź miseczek ,z których będziecie jeść je
bezpośrednio ;) wtedy włóżcie je tylko do lodówki ;)
Udekorujcie świeżymi owocami lub czym
tylko chcecie ,ze wszystkim będzie świetnie smakować !
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz