czwartek, 8 lutego 2018

deser -muffiny z aqafaby


Aqafaba -to nic innego jak woda po ciecierzycy ,fasoli i innych strączkach ,którą zazwyczaj wylewacie do zlewu ;)
Też do niedawna tak robiłam ...ale usłyszałam,że można ją naprawdę w świetny sposób wykorzystać :D
Tak też zrobiłam ...i wiecie co – jest naprawdę niesamowite,że z niej możemy ubić bitą śmietanę i zrobić np bezę bądz inne przepyszne słodkości :)

Jednym w moich odkryć z tą cenną cieczą udało mi się wykombinować ciekawą słodycz i postanowiłam się z Wami nią podzielić przepisem
Szybki ,prosty sposób na czekoladową rozkosz nie tylko dla Wegan ;)

Potrzebujesz dosłownie 4 składniki!
Czekoladę gorzką minimum 70 % kakao
aqfaby ( z jednej puszki po ciecierzycy )
2 -3 łyżki erytrolu ( lub innego cukru )
szczypta soli

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i zostaw do wystudzenia .
Aqafabę ubijaj mikserem razem z solą na śnieżna kremową masę ,jak już się Wam pięknie ubije dodawaj po łyżeczce cukru (najlepiej jak wcześniej go zmielisz na puder ) .
Do ubitej piany dodaj powoli rozpuszczoną czekoladę i delikatnie -naprawdę delikatnie wymieszaj wszystko razem do całkowitego połączenia .
Gotową masę przelałam do foremek na muffiny i włożyłam do zamrażarki na minimum 1 -1,5 h do aby lekko zamarzły bo mogłam je wtedy bez problemu wyjąć z foremek!
Wy możecie od razu wlać je do np słoiczków bądź miseczek ,z których będziecie jeść je bezpośrednio ;) wtedy włóżcie je tylko do lodówki ;)
Udekorujcie świeżymi owocami lub czym tylko chcecie ,ze wszystkim będzie świetnie smakować !

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz