Zakwas chlebowy .
Możecie go zrobić samemu lub poprosić panią w piekarni bądź koleżankę ,która piecze chlebki czy może wam troszkę odstąpić 😊bo zrobienie go trwa około tygodnia...
Już podaję przepis na zakwas :
Do szklanej miski wsyp 5 łyżek dobrej żytniej mąki,dodaj 5 łyżek wody w
temperaturze pokojowej. Wymieszaj. Przykryj czystą ściereczką i zostaw
na noc.
Następnego dnia wyrzuć połowę masy. ZNÓW dodaj 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody w temperaturze pokojowej. Wymieszaj. Przykryj i zostaw na noc.
Trzeciego i czwartego dnia zrób to samo.
Zauważysz,że masa zaczyna rosnąć i pojawiają się na niej bąbelki powietrza,a konsystencja jest coraz bardziej lekka 😊
Jeśli użyliście dobrej mąki piątego dnia masa będzie porowata jak
gąbka. Mogłabyś już upiec chleb ale lepiej jednak poczekać ze 2 dni
żeby w pełni dojrzał 😉
Piątego dnia znów wyrzuć połowę masy. Dodaj 5 łyżek mąki żytniej i 5
łyżek wody w temperaturze pokojowej. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem
na noc. Szóstego dnia to samo. Na siódmy dzień zakwas będzie gotowy-
puchary,gąbczasty,wyrośnięty!
Zakwas robisz tylko raz-przed pierwszym chlebem. Potem jego część zostawiasz w lodówce i używasz do następnych bochenków 😊
Zakwas przechowujemy w lodowce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz