pi膮tek, 19 stycznia 2018
chleb w艂asnej produkcji na zakwasie
Chlebek 馃槉
Jeszcze jaki艣 czas temu omija艂am go z daleka ... nie dlatego, 偶e nie lubie ...馃槈
W sklepach jest tego du偶o... ale wiadomo,偶e maj膮 w sobie du偶o ulepszaczy smak贸w, zrobione z byle jakich m膮k i tak naprawd臋 nie znalaz艂am chlebka,kt贸ry by mnie powali艂 smakiem i sk艂adem 馃槈 ,a je艣li tak to kosmiczna cena ....
To,偶e moja rodzinka lubi pieczywo i NIE zrezygnuje z niego postanowi艂am sama spr贸bowa膰 zrobi膰 sw贸j w艂asny chlebek na zakwasie 馃槑馃槑馃槑馃槈
Okaza艂o si臋,偶e to nic trudnego...
Fakt kilka godzin potrzeba bo ciasto musi pole偶akowa膰 za艣 Twojej pracy niewiele 馃槑
A wi臋c potrzebujesz:
- zakwas (5-6 艂y偶ek)
- 250 gram m膮ki 偶ytniej razowej (u偶ywam t膮 najbardziej zmielona )
-250 ml wody
Mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 w szklanej misie oko艂o 10 minut aby wszystko si臋 po艂膮czy艂o ,wody dodaj tyle aby powsta艂a g臋sta pasta .Od艂贸偶 6 艂y偶ek zakwasu do s艂oika ( trzymaj w lod贸wce zakwas)na nast臋pny chlebek.Misk臋 przykryj 艣ciereczk膮 i zostaw na kilka godzin do wyro艣ni臋cia.
Nastepnie dodaj
-250 gram m膮ki orkiszowej (r贸wnie偶 jak dla mnie lepsza ta ja艣niejsza,bardziej zmielona)
-250 ml wody
- 2 艂y偶eczki soli
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie wymieszaj.
Po chwili dorzu膰 ziarna: ( dobrze je wcze艣niej namoczy膰)
-Gar艣膰 s艂onecznika
-Gar艣膰 dyni
-2 艂y偶ki siemienia lnianego
Wymieszaj i prze艂贸偶 do wy艂o偶onych papierem do pieczenia formy.
Pami臋taj,偶eby艣 nie wiecej ni偶 do po艂owy formy wy艂o偶y艂a mas臋 poniewa偶 ciasto uro艣nie !
Posyp na g贸r臋 r贸wnie偶 dyni臋,s艂onecznik.
Najlepiej robi膰 na wiecz贸r bo wtedy zostawiasz ciasto na ca艂a noc w piekarniku,kt贸re ma czas aby pi臋knie urosn膮膰. Rano ustawiasz piekarnik na 200 stopni i piecz 65 minut 馃槈
Jak dla mnie najlepszy chlebek jaki jad艂am 馃槑
Wiecie jak mi艂o jak jeszcze jaki艣 czas temu Mama nie uwa偶a艂a 偶adnego innego chleba pr贸cz jej ukochanego pieczywa ( graham) ,a mam kolejne zlecenia :D tata te偶 zachwala ... !
To co spr贸bujcie?馃構馃構馃構
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz