Pyszne ,słodkie,bez ulepszaczy , zbędnego cukru 🎄🎄🎄⛄☃️❄🎅🎅🎅🌲🍰
Spód -
krówki 4 sztuki (własnej produkcji ) ale Ty możesz użyć gotowych
daktyle -10 sztuk
-Wiorki kokosowe -pól szkl
-pół szkl orzechów (wedle uznania )
-Pamiętaj ,że jak wyjdzie Ci za dużo spodu to zawsze możesz zrobić z niego kulki mocy :P ja tak robię :D
Forma 16 cm okrągła
Wszystko blendujemy na najwyższych obrotach i wykładamy na papier ,który jest na spodzie blaszki .
Ugniatamy na wysokość około 4 -5 mm i wstawiamy do lodówki .
Bierzemy się za masę sernikową ;
Masa:
1)szkl orzechów nerkowca (moczone przez całą noc)
2) puszkę mleczka kokosowego (używam lidlowego ,pomimo słabego składu świetnie się nadaje )
3) 3-czubate łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego,roztopić)
4)wanilie ( ilość wedle uznania)
5)syrop klonowy (wedle uznania)
6)sok z cytryny (kilka łyżeczek )
Wszystkie składniki do blendera i mielimy aż powstanie piękna masa przypominająca biały ser ,sprawdźcie przy okazji czy słodkości jest w sam raz, a jak brakuje to jest to ostatni moment żeby go WIĘCEJ dodać ?
Połowę masy wylewasz na spód i wkładasz do zamrażarki ( szybciej się ścina -czekasz do momentu aż się zmrozi ,wtedy nie zmieszają Ci się kolory ) drugą porcję masy blendujesz z garścią szpinaku (możesz również dodać np sproszkowany jęczmień bądź jarmuż- będzie bardziej wyraźny kolor zielony ) wylewasz na pierwszą masę -do lodówki aż masa się zetnie !dekorujesz czym tylko chcesz - (w moim przypadku były to czekoladki-własnej produkcji , otarta skórka z limonki oraz krążki limonki) przechowujesz w lodówce ,a
JAK Ci się spieszy włóż na godzinkę do zamrażarki ;)
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz