wtorek, 6 marca 2018

tortilla z warzywami






Bezglutenowa tortilla z warzywami :)
Uwielbiam !
 
Potrzebujesz :
- 1 szklanka mąki ryżowej
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
-3/4 szklanki wrzątku
-mąka ryżowa do podsypywania
przyprawy ( wedle uznania  )

  Mąkę mieszamy ze skrobią kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy wrzątek mieszając widelcem tak aby powstało ciasto. 
 Wyrabiamy je przez chwilę. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki wielkości kopytek ,
Z każdego kawałka formujemy kulkę i spłaszczamy ją. 
 Wałkujemy placki podsypując mąką ryżową. 
 Pieczemy z dwóch stron na suchej patelni na dużym gazie. Placki są gotowe kiedy zaczynają się rozwarstwiać i są w niektórych miejscach delikatnie przypalone.
Moja rada ,najlepiej szybko je zawijać z farszem i zjeść ponieważ szybko twardnieją ( uroki mąki ryżowej ). Wyśmienicie  smakują na świeżo....jeśli chcesz je zjeść później skrop wodą   i  chwilkę  smaż na patelni -- zmiękną .
Moim nadzieniem jest filet z piersi z indyka z warzywami ( papryka ,cukinia ,por) oraz podane w towarzystwie pomidorków koktajlowych oraz świeżej  papryki ;)
Sosem dodatkowym jest guacamole :
2 miękkie awokado
sok z połowy cytryny lub limonki
3 łyżki oliwy
sól  morska do smaku
oliwki

Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz