Uwielbiam !
Potrzebujesz :
- 1 szklanka mąki ryżowej
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
-3/4 szklanki wrzątku
-mąka ryżowa do podsypywania
przyprawy ( wedle uznania )
Mąkę mieszamy ze skrobią kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy wrzątek mieszając widelcem tak aby powstało ciasto.
Wyrabiamy je przez chwilę. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki wielkości kopytek ,
Z każdego kawałka formujemy kulkę i spłaszczamy ją.
Wałkujemy placki podsypując mąką ryżową.
Pieczemy z dwóch stron na suchej patelni na dużym gazie. Placki są gotowe kiedy zaczynają się rozwarstwiać i są w niektórych miejscach delikatnie przypalone.
Moja rada ,najlepiej szybko je zawijać z farszem i zjeść ponieważ szybko twardnieją ( uroki mąki ryżowej ). Wyśmienicie smakują na świeżo....jeśli chcesz je zjeść później skrop wodą i chwilkę smaż na patelni -- zmiękną .
Moim nadzieniem jest filet z piersi z indyka z warzywami ( papryka ,cukinia ,por) oraz podane w towarzystwie pomidorków koktajlowych oraz świeżej papryki ;)
Sosem dodatkowym jest guacamole :
2 miękkie awokado
sok z połowy cytryny lub limonki
3 łyżki oliwy
sól morska do smaku
oliwki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz