wtorek, 30 stycznia 2018

deser -sernik z tofu ,weganski -mocno czekoladowy



Jak ja uwielbiam serniki...馃構馃構
A ,偶e unikam nabia艂u to jestem zmuszona kombinowa膰 i szuka膰 zamiennik贸w 馃槈
Kiedy艣 bym pomy艣la艂a,偶e przecie偶 jak sernik z kalafiora?nerkowc贸w ?tofu ??
I czy to w og贸le jadalne jest 馃槉
Jak zacz臋艂am interesowa膰 si臋 ca艂ym Tym zdrowym od偶ywianiem dowiedzia艂am si臋 du偶o ciekawych rzeczy,kt贸re postanowi艂am wdra偶a膰 w sw贸j jad艂ospis 馃槑!
Nie 偶a艂uj臋 tej decyzji...
Przedstawi臋 Wam w prosty spos贸b jak zrobi膰 te serniki bez sera i do tego mie膰 apetyt na wiecej 馃槉馃槈馃構馃槑
Przepis na t膮 czekoladow膮 rozpust臋 wymy艣li艂am na poczekaniu (jak ju偶 bedziesz robi膰 wi臋cej takich deser贸w zauwa偶ysz,偶e nie potrzebujesz 艣ci膮gi)
Sk艂adniki na okr膮g艂膮 form臋 16 cm
馃憡2 kostki tofu
馃憡 mleczko kokosowe (u偶ywam z lidla w puszce) sk艂adem nie powala ale ciasta wychodz膮 bez problemu
馃憡 syrop z agawa,klonowy u mnie 5 艂y偶ek (mo偶esz doda膰 wi臋cej je艣li lubisz bardziej s艂odkie)
馃憡olej kokosowy 3 艂y偶ki + p贸艂 tabliczki czekolady gorzkiej minimum 70 %kakao ( rozpu艣膰 w garnku razem z czekolad膮 )
馃憡 bakalie wed艂ug uznania (na sp贸d)
馃憡 karob b膮d藕 kakao (ilo艣膰 zale偶y tylko od Ciebie,im wi臋cej tym bardziej czekoladowe)
Zaczynamy :
Potrzebujesz dobry mikser
Wszystkie bakalie wrzucasz do blendera (moga to by膰 daktyle,rodzynki,wi贸rki kokosowe s艂onecznik,dynia, orzechy itp )
Zmieli膰 na najwy偶szych obrotach tak 偶eby powstala kleista masa, dodaj臋 karob 偶eby r贸wnie偶 by艂 czekoladowy! Uformuj sp贸d formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia (ale tylko sp贸d ) na wysoko艣膰 oko艂o 1 cm ,wk艂adamy do lod贸wki
W tym czasie wk艂adamy wszystkie sk艂adniki zn贸w do blendera i blendujemy na najwy偶szych obrotach przez d艂u偶sz膮 chwil臋 aby uzyska膰 g艂adk膮 mas臋.
Wyciagamy forme z lod贸wki i wylewamy mas臋 serow膮 na bakaliowy sp贸d...
Do zamra偶arki na oko艂o godzin臋 ...
Je艣li chcecie udekorowa膰 wierzch proponuj臋 wyj膮膰 sernik po oko艂o 15 minutach ( ale sprawd藕 czy ju偶 ciasto zastyga) i nak艂adam co tylko chcesz 馃構馃構馃構
U mnie polane bia艂膮 czekolad膮 w艂asnej produkcji ...(przepis wrzuc臋)
Smacznego 馃挏馃挌馃挍

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz