ale w końcu Święta to i pierniczki muszą być ... :😁
Najlepsze jest to ,że nawet Mój Mąż nieźle się przy tym napracował ;) cała rodzinka dała coś od Siebie 💖💗💞
ZRobiliśmy 3 rodzaje pierników ...
Sami wybierzcie ,które będą dla WAS najlepsze ;)
1) KAROBOWE Z MUSEM DYNIOWYM
100 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki ryżowej
50 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżka karobu lub kako
100 g daktyli
100 ml wody
50 ml oleju (u mnie jak zwykle kokosowy nierafinowany )
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
100 g upieczonej dyni bez skórki
przygotowanie :
Maki i proszek do pieczenia przesiewamy ,dodajemy resztę suchych składników
Daktyle zalewamy gorącą wodą na 15 minut ...po czym dodajemy do garnka z wodą w której się moczyły i gotuję na małym ogniu d momentu gdy zmiękną ,dodaję mus z dyni ,ekstrakt i olej -wszystko blendujemy na gładką masę i od razu przekładamy do miski z mąką .
Mieszamy ,zagniatamy ciasto po czym owijamy je w folię i do lodówki na minimum 1 h .
Ciasto jak poprzednio rozwałkowujemy między dwoma papierami na grubość około 4 mm i również foremki idą w ruch .
Wykładamy na blachę z papierem i pieczemy 10 -12 minut w 180 st
2) BEZGLUTENOWE -MAŚLANE
składniki :
250 g masła
0,5 łyżeczki soli
200 g cukru pudru (
230 g mąki ryżowej jasnej
110 g mąki ryżowej brązowej
50 g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
1 żółtko
0,5 szklanki miodu
szczypta soli
Przygotowywanie :
Wszystkie produkty wsypujesz do miski i miksujesz aby uzyskać jednolitą masę ,bez grudek ...
Jak już je wyrobisz to zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na minimum 30 minut ( w moim przypadku na balkon w końcu jest zima ,) minimum 1 h do 4 h .
Po tym czasie wyciągamy ciasto i dzielimy go na kilka części ,wałkujemy je na około 4/5 mm..
i za pomocą rożnych foremek wycinamy lub jak to w naszym przypadku stemplujemy dowolne kształty (u nas bałwanek ,renifer i Pan ciasteczko :) )
Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp 180 st 10-12 minut
Powinny mieć lekko brązowy kolor ale UWAGA szybko potrafią się przypalić dlatego pilnujcie czasu ;)
smacznego ....
3) Wegańskie
Potrzebujesz :
150 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej ,
1 łyżka mąki z tapioki ,
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego ,
szczypta soli himalajskiej ,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczka imbiru w proszku ,
szczypta goździków w proszku,
125 ml oleju oleju ( u mnie kokosowy nierafinowany )
2-3 łyżki dodatkowego oleju
kilka łyżek syropu klonowego (slodki smak wedle uznania )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub więcej także zależy od nas
szczypta soli
Przygotowanie :
Wszystkie mąki najlepiej przesiać mąki i dodać wszystkie suche składniki tj sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki, sól i dokładnie mieszamy.
Olej ( u mnie kokosowy nierafinowany ) musiałam podgrzać aby się roztopił i połączył razem z syropem klonowym
Jeszcze ciepły roztwór przelewam do suchych składników ,powstaje grudkowate ciasto ,które cały czas wyrabiamy ...ma być stała część ( choć ma skłonność do kruszenia się ) jeśli bardzo nam się kruszy dodajemy olej ... Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i przykrywamy kolejnym papierem po czym wałkujemy aby uzyskać cienkie ciasto (około 4 mm ) teraz niech leżakuje w chłodnym miejscu minimum 15 do 30 minut ...
Wyciągamy ciacho z lodówki po czym wykrawamy dzięki foremkom różne kształty i pieczemy około 8 minut i tutaj też musicie uważać bo jeśli są cienkie to mogą szybko się spalić ...
smacznego ...
Wybierzcie i dajcie znać ,które Wam najbardziej przypadły do gustu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz