Możecie go zrobić samemu lub poprosić panią w piekarni bądź koleżankę ,która piecze chlebki czy może wam troszkę odstąpić

Już podaję przepis na zakwas :
Do szklanej miski wsyp 5 łyżek dobrej żytniej mąki,dodaj 5 łyżek wody w temperaturze pokojowej. Wymieszaj. Przykryj czystą ściereczką i zostaw na noc.
Następnego dnia wyrzuć połowę masy. ZNÓW dodaj 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody w temperaturze pokojowej. Wymieszaj. Przykryj i zostaw na noc.
Trzeciego i czwartego dnia zrób to samo.
Zauważysz,że masa zaczyna rosnąć i pojawiają się na niej bąbelki powietrza,a konsystencja jest coraz bardziej lekka

Jeśli użyliście dobrej mąki piątego dnia masa będzie porowata jak gąbka. Mogłabyś już upiec chleb ale lepiej jednak poczekać ze 2 dni żeby w pełni dojrzał

Piątego dnia znów wyrzuć połowę masy. Dodaj 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody w temperaturze pokojowej. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na noc. Szóstego dnia to samo. Na siódmy dzień zakwas będzie gotowy- puchary,gąbczasty,wyrośnięty!
Zakwas robisz tylko raz-przed pierwszym chlebem. Potem jego część zostawiasz w lodówce i używasz do następnych bochenków

Zakwas przechowujemy w lodowce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz