Jak co roku nak艂aniam do zrobienia samemu czekoladek



Zw艂aszcza w okresie 艣wi膮tecznym u mnie idzie jej zdecydowanie wi臋cej (czyt za du偶o)


Kt贸r膮 wolicie?
Bia艂a?czy mo偶e tradycyjna
Ja uwielbiam obie wersje

Czekolada ciemna

1) 1szkl oleju kokosowego nierafinowanego
2) 0,5 szkl mas艂a orzechowego 3) 2 kopiaste 艂y偶ki karobu (mo偶e by膰 kakao,ilo艣膰 zale偶y od Ciebie im wi臋cej tym bardziej czekoladowe)
4) syrop klonowy (ilo艣膰 wedle uznania)
5) bakalie (u mnie rodzynki,nerkowca,jagody goji,owoce liofilizowane,chipsy kokosowe)
Rozpuszczasz olej kokosowy,dadajesz mas艂o orzechowe,syrop klonowy ,karob i mieszasz wszystko

Wylewasz wszystko do foremek i stawiasz do zamra偶arki na 10 minut,po tym czasie wyjmujesz i konsumujesz




Przechowujesz w lod贸wce bo inaczej sie roztopi

Bia艂a Masa

100 gram t艂uszczu kakaowego
50g oleju kokosowego nierafinowanego
125 gram 艣mietanki kokosowej w proszku
100 gram erytrytolu - zmielone na py艂 ( wychodzi bardzo s艂odka ...dla mnie za bardzo )
Rozpuszczam t艂uszcz kakaowy i olej kokosowy,mieszam dok艂adnie aby wszystko si臋 po艂膮czy艂o,studzimy do temp pokojowej i dodajemy 艣mietank臋 koko razem z erytrytolem najlepiej przesiane przez sito 偶eby grudek nie by艂o

Podobnie jak wy偶ej wylewam do foremek i ozdabiam czym tylko chc臋

Je艣li chcecie gorzk膮 to po prostu dajecie do pierwszego przepisu wi臋cej kakao i nie dajecie slodzid艂a

Przechowuje je lod贸wce...
Gwarantuje wam,偶e d艂ugo tam nie pole偶膮


Smacznego i na zdrowie





Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz